Halløj Sopot!

Hender det at du spyr edder og galle over norsk sommervær og ølpriser? Eller at du i et sedvanlig mareritt-opphold på vaskerommet tenker at både barn og din bedre halvdel hadde hatt godt av en mammafri helg? To eksemplarer av arten “blonde, evigvarende optimister” tenker selvsagt ikke slik (…), men vi bestemte oss for å dra likevel. Her følger en trinnvis guide til en ultimat feelgood-weekend.

 

1. Vær litt crazy – og takknemlig

Pling! Plutselig var den der. På det som opprinnelig var en helt vanlig onsdag kveld. Tekstmeldingen som reddet både kvelden og de påfølgende månedene fra den evige, enslige sofakrok. Om jeg tilfeldigvis hadde fri akkurat den helgen når flybillettene til Gdansk kostet mindre enn en taxi fra byen og hjem?

Bli med på tur?

Man trenger verken være rakettforsker eller kjenne meg eksepsjonelt godt for å forestille seg hva som skjedde i løpet av de ti neste minuttene. Katten skvatt i taket av jubelhylet, eksen rakk ikke lese forespørselen vedrørende barnepass før ny purring var på vei, fridagene var booket inn i jobbkalenderen og jeg hadde allerede bestemt meg for hvilke høyhælte sko jeg skulle ta med og som tåler en støyt på brosteinsbelagte gater.

Tips: Hvis du går skikkelig hardt inn for det, finnes det sikkert en halv million grunner til å tenke seg om i dagevis og ukevis når en slik invitasjon kommer. Men i virkeligheten er unnskyldningene sjelden gode nok; ALT ordner seg, det er bare å klinke til!

 

2. Blondes have more fun (even the fake ones)

Klisjéer er oppstått av en grunn, nemlig av den enkle årsak at de til syvende og sist har noe for seg. Eksempelvis: Du får ikke mer moro enn du lager selv. Det er dårlig kutyme å overlate til alle andre å skape moroa FOR deg, her er du derfor nødt til å bidra.

Én løsning kan være å starte dagen med shopping og felles prøverom-aktivitet. Det er alltid noe “fint” å oppspore i en av de ca tre klesbutikkene som er der. Denne gangen falt vi for en selvlysende spaceship-badedrakt med hette. Vi var imidlertid ikke klar over at den var så trang at den måtte tas av og på med tang, vi valgte derfor å henge outfiten pent tilbake i håp om at yngre damer uten cellulitter og lovehandles kan sprade rundt på beachen i dette magiske antrekket.

Tips: Sørg for at det utvalgte reisefølget er upretensiøst og lite selvhøytidelig. Smil tilbake til alle som smiler. Se humoren i selv de minste tingene. Kort fortalt: Fake it ’till you make it!

 

3. Salongberuselse på dagtid er digg – og helt innafor

I forfjor samlet vi drøssevis med mammapoeng da vi tok med døtrene våre, denne gangen lovte vi dyrt og hellig at vi skulle gjøre det godt igjen ved å kjøpe med oss gaver hjem. Ref forrige punkt om begrenset shoppingutvalg kommer barna uansett langt bedre ut av det enn mødrene deres. Gaven til oss selv ble derfor av en mer flytende variant nå når vi bare hadde oss selv å tenke på. Sopot er et perfekt utgangspunkt for å gjøre absolutt nada, med unntak av å la kaloriene flyte fritt og la zlotyene løpe løpsk mens man beundrer det vandrende folkelivet. Her får du en hel flaske tørr, deilig prosecco til samme prisen som ett glass hjemme, og går du på riktig sted får du også utrolig deilig mat til prisen av en nistepakke hjemme.

Tips: Ta turen til Hotel Rezydent, bestill en Jack Daniels-baguette med løkringer + en flaske prosecco til lunsj, nyt solen og alle de forbipasserende. Og bli der. I time etter time etter time. Det er uansett ikke SÅ mange andre steder å gå.

 

4. Livet er best ute. På alle vis.

Solnedganger er selve beviset på at uansett hva slags drittdag du har hatt, så kan dagen ende på magisk vakkert vis likevel. De eksepsjonelle tipsene jeg kommer med her bør gjøre det tilnærmet umulig å oppleve begredelige dager i Sopot, men en fast kveldstur på piren bør uansett legges inn for sikkerhets skyld. Denne skjønne, berusende sjarmklumpen av en by er så liten at verken stiletthæler eller eventuelle barn klager høylytt når man har gått den på tvers og på langs.

Tips: Piren er et must. Den ligger midt i byen med en langstrakt sandstrand på begge sider og byr på et deilig folkeliv både på dag- og kveldstid. Egner seg perfekt som utgangspunkt for eksotiske selfies og videre uteliv etterpå. Amorøse settinger skjer også fra tid til annen, først og fremst for alle de romantiske parene som tar turen dit. For vår del var det fjorten italienere i hvite tights som gjorde susen med sine engelsk-italienske tilnærminger (“where you frooom, superbeautiful eeeeyes”), og en eldre herremann som trodde vi var spanske. Go figure.

 

 

5. Room with a view. Eller balkong, da.

Når man får flybilletter til en drøy femhundrelapp t/r inklusive bagasje er det lov til å kline til litt ekstra på hotellstandarden. Vi endte opp med 5-stjerners i både Sopot og Gdansk, det skal dog gjøres oppmerksom på at antall stjerner kan være så mangt ut fra hvor i verden man befinner seg… Hotel Rezydent i Sopot kan uansett anbefales; deilig frokost, superdigg lunsj (Jack Daniels-baguetten), perfekt beliggenhet og en sjenert, men dyktig massør ved navn Peter.

Tips: Bestill rom 304, 305 eller 306 – det er de eneste rommene med balkong. De er små (både rommene og balkongene), men åååh, så deilig med frisk luft. Har du lett for å bli sjøsyk, så sørg for all del å unngå Hotel Gdansk i nabobyen. Glimrende beliggenhet midt i gamlebyen, noe som trengs fordi man må ut av rommet for å slippe å sette sjøbein hele døgnet.

 

6. Glem for guds skyld ikke rockefoten

Om det er harry eller bare polsk partyfaktor aner vi fremdeles ikke, men faktum er at utestedene, taxiene og butikkene er i en klasse for seg når det gjelder spillelister fra 80- og 90-tallet. Uendelige, legendariske onehit-wonders som gjør det komplett umulig å holde kjeft, og langt mindre la rockefoten forbli i ro. Her snakker vi høy allsangfaktor og upåklagelig god stemning – overalt! Det er for øvrig ingen grunn til å bli engstelig for å gå glipp av noe, det er kun én gate som gjelder i Sopot OG i Gdansk: Det er nemlig en kjensgjerning at Gdansk-turistene og -beboerne tar turen til nabobyen for å kjenne på utelivet. Med andre ord; en weekend i Sopot kan ikke slå feil, uavhengig av om du er på guttetur, jentetur, romantisk tur, familietur – eller bare på tur.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s