Island; et vin(d)ter-eldorado

Er du heldig kan du få en eksotisk og spennende vinterferie til kun 1200,- kroner t/r med Icelandair fra Gardermoen. Gi barna en opplevelse de sent vil glemme – eller kjæresten din, for den saks skyld.

 

Som jeg skrev i et tidligere innlegg; jeg digger islendinger. De er noe helt for seg selv, egentlig bokstavelig talt siden det kun finnes 330 000 av dem. De er noen tøffe, ville, vakre hardhauser – akkurat som den spektakulære naturen som omgir dem.

IMG_3223

For å få best utbytte av naturen og det vanvittige mangfoldet som er der, bør du spandere på deg en bil. Vil du gjøre det billig leier du fra Geysir slik vi gjorde, men opplevelsen ble også deretter: Endeløs venting i kø før vi først fikk en bil hvor bagasjelokket og førerdøren verken lot seg låse opp eller igjen, før vi til slutt endte opp med en sliten Subaru når vi trodde vi hadde bestilt en heftig, gedigen SUV… Og bare for å ha det sagt; skal du ut en vinternatt (eller vinterdag, for den saks skyld) i et av verdens uskrevne underverker, nemlig The Golden Circle, bør du MINST ha en SUV. Med kjetting og en uredd sjåfør… Datteren min på 10 år og jeg hadde ingen av delene (ref at undertegnede var sjåføren), der vi cruiset innover de islandske viddene med wow-faktor på alle kanter. WOW-faktor skal man selvsagt ikke kimse av, men å kjøre i 90-100 km/t på bare, fine hovedveier, og så – helt ut av det blå – havne midt oppi gedigen snøføyke og ti cm lag med nysnø midt i veien, er ganske spooky. I løpet av et par timer passerte vi minst fire-fem digre SUVer som hadde havnet i grøfter og digre snøskavler. Litt skummelt, men sukk, SÅ vakkert!

IMG_3152IMG_3234

IMG_3204

The Golden Circle er Islands mest populære kjørerute, egner seg perfekt til dagstur og består hovedsakelig av tre ingredienser: Verdensarv-listede Thingvellir nasjonalparkGeysir-området og det vakreste av alt; Gullfoss – som er akkurat det det høres ut som.

Island er rått og vakkert, og for å yte stedet full rettferdighet bør man sikkert ta turen dit både på sommer- og vinterstid. Det magiske lyset og de vakre himmelfargene gjør det ekstra røft og heftig på vinterstid, men det skal også nevnes at vinden er helt uten sidestykke. Jeg skulle for eksempel hatt et langt kulere bilde enn dette å presentere av Gullfoss, men sannheten er at jeg var livredd for at både mobilen, datteren min og jeg skulle blåse bort…

IMG_3208

Fordelen med å reise i vinterferien er at det nesten ikke er andre turister der. Bortsett fra en million asiatere. På turistsenteret på Geysir viste det seg imidlertid at de er der hele året, noe skiltene på ALLE toalettene ga uttrykk for. Med andre ord er det ikke bare geysirene som spruter hemningsløst…

IMG_3177

IMG_3194

Når man først er på Island er det et must å få med seg Reykjavik, en av de kuleste byene som er å oppdrive på dette kontinentet – kjent for bl.a. superdeilig mat, ellevilt uteliv, samt drinker og priser som begge er stive. Når man reiser med barn derimot, blir opplevelsen en annen. Jeg var på konferanse på Reykjavik for ca 15 år siden, noe som ga et “litt” annet innblikk i så måte, enn det jeg fikk nå når drømmemiddagen til junior var en medbrakt Dominos-pizza og Coca-Cola på hotellrommet. Da er det i hvert fall digg å bo på et bra hotell! Etter relativt mye research endte vi opp på Grand Hotel Reykjavik, en lekker diger skyskraper (etter islandsk målestokk) med fantastisk utsikt, deilig frokost og kort vei til det lokale, men enorme badeanlegget Laugardalslaug, som funket som en genial erstatning (og til en tiendedel av prisen) for Blue Lagoon – som av alle ting var UTSOLGT. Hva gir du meg, hvordan kan en hel lagune bli full? Men jo, den blir det hvis du ikke bestiller goood tid i forkant.

IMG_3130IMG_3108

Denne deilige øya er genial å kjøre rundt på, det funker enkelt og greit med veiene overalt, inklusive “storbyen” Reykjavik. Ta en tur ned til havneområdet, eller til gatene rundt Hallgrimskyrkja. Se de rustikke husene, de friske fargene, de tøffe fiskebåtene, de spesielle nisjebutikkene; eksempelvis den lille julebutikken, som den yngre generasjonen helt sikkert vil sette enormt stor pris på, mens den eldre generasjonen tviholder på lommeboka.

IMG_3256IMG_3257IMG_3255IMG_3247IMG_3246

Med tre overnattinger og kun to hele dager til rådighet, var jeg spent på om turen ville bli en smule stress. Heldigvis viste det seg at det var perfekt lengde! Dersom jeg klinker til med et par ekstra døgn neste gang går turen videre rundt på øya – i en vaskeekte, gedigen SUV…

I leynum, Island!

IMG_3090IMG_3088IMG_3104

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s